Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Σκληροθεραπεία με αφρό

Η σκληροθεραπεία με αφρό αποτελεί μια μη χειρουργική μέθοδο, η οποία αντιμετωπίζει τις φλεβικές ανεπάρκειες των κάτω άκρων, δηλαδή επιδιορθώνει και εξαφανίζει τις προβληματικές – χαλασμένες φλέβες όπως τις ευρυαγγείες και τους κιρσούς.
Στη σκληροθεραπεία με αφρό χρησιμοποιείται ένα σκληρυντικό διάλυμα σε αφρώδη μορφή αναμεμειγμένο με αέρα. Ανάλογα με το μέγεθος των φλεβών και το βάθος τους, η σκληροθεραπεία χωρίζεται σε απλή και καθοδηγούμενη από υπερήχους.

Πώς γίνεται η σκληροθεραπεία με αφρό;

Η μέθοδος αυτή είναι απλή, γρήγορη και ανώδυνη. Η σκληροθεραπεία αφρός περιλαμβάνει την έκχυση της σκληρυντικής ουσίας μέσα στην πάσχουσα φλέβα με μια πολύ λεπτή βελόνα. Το διάλυμα αυτό ερεθίζει το εσωτερικό των τοιχωμάτων της φλέβας αδειάζοντας το αίμα από τη φλέβα και δημιουργώντας σκλήρυνση. Με αυτό το τρόπο, το σώμα σε διάστημα λίγων μηνών θα την έχει απορροφήσει. Στην κατευθυνόμενη με υπερήχους σκληροθεραπεία με αφρό η διαδικασία είναι παρόμοια με την απλή σκληροθεραπεία. Εδώ η παρακέντηση γίνεται υπό την καθοδήγηση υπερήχων.  Με αυτό τον τρόπο η χορήγηση του διαλύματος γίνεται με απόλυτη ακρίβεια και ασφάλεια και έχουμε άμεσα αποτελέσματα. Μετά από κάθε συνεδρία, τοποθετούμε κατάλληλους ελαστικούς επιδέσμους και κάλτσες σε όλο το μήκος του ποδιού για μια (1) με δύο (2) εβδομάδες. Η πίεση που ασκείται πάνω στις φλέβες που έγινε η θεραπεία είναι πολύ σημαντική καθώς από αυτήν εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, και η επιτυχία της θεραπευτικής μεθόδου. Κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 35-45 λεπτά με λίγες εβδομάδες διαφορά η καθεμία.  Στην σκληροθεραπεία με αφρό δεν χορηγείται καμιά αναισθησία, ολική ή τοπική.


Πόσες συνεδρίες σκληροθεραπείας με αφρό χρειάζονται συνήθως;

Πόσες συνεδρίες θα χρειαστεί κάθε ασθενής εκτιμάται στις αρχικές επισκέψεις με το γιατρό. Εξαρτάται από τον αριθμό και την έκταση των προβληματικών, ανεπιθύμητων φλεβών, αν και κατά μέσο όρο 2 -6 συνεδρίες επιφέρουν βελτίωση της τάξεως του 50-80%. Σημαντικός παράγοντας είναι η επιτρεπόμενη ποσότητα σκληρυντικού,  καθώς υπάρχει περιορισμός στην χρήση του ανά συνεδρία. Έτσι, αν υπάρχουν πολλές προβληματικές φλέβες, θα απαιτηθούν περισσότερες. Κάθε φλέβα ανταποκρίνεται συνήθως σε μία σκληροθεραπεία με αφρό. Υπάρχει περίπτωση όμως να χρειαστούν και επαναληπτικές συνεδρίες για την ίδια φλέβα. Συνήθως τα αποτελέσματα είναι άμεσα, αν και σε κάποιους ασθενείς τα αποτελέσματα είναι ορατά μετά από τρεις (3) μήνες.


Ποια είναι τα πλεονεκτήματα στην σκληροθεραπεία με αφρό;

Η σκληροθεραπεία με αφρό είναι πιο αποτελεσματική από την απλή σκληροθεραπεία με υγρό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η σκληρυντική ουσία σε μορφή αφρού είναι πολύ πιο παχύρευστη από την υγρή της μορφή. Όταν λοιπόν γίνεται έκχυση στις φλέβες ο αφρός εκτοπίζει και αντικαθιστά το αίμα, αντί να αναμιγνύεται με αυτό, δρώντας στα τοιχώματά τους περισσότερη ώρα και πιο αποτελεσματικά. Το δεύτερο πλεονέκτημα της σκληροθεραπείας με αφρό είναι ότι ο αφρός, καθότι παχύρευστος, είναι ορατός με το υπερηχογράφημα. Αυτό βοηθά το γιατρό στην πιο αποτελεσματική παρακολούθηση έκχυσης του αφρού μέσα στις φλέβες. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι μετά το τέλος κάθε συνεδρίας μπορεί ο ασθενής να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες. Η σκληροθεραπεία με αφρό είναι μια μη χειρουργική μέθοδος, δεν υπάρχουν μετεγχειρητικοί πόνοι και δεν απαιτείται νοσηλεία σε νοσοκομείο. Αυτό που πρέπει να κάνει ο κάθε ασθενής μετά τη συνεδρία είναι να εφαρμόσει τους ειδικούς ελαστικούς επιδέσμους ή το ελαστικό καλσόν για δεκαπέντε (15) περίπου ημέρες. Οι συνεδρίες διαφέρουν αναλόγως την βαρύτητα  κάθε περιστατικού.

Συχνές ερωτήσεις

Μπορούν όλοι οι ασθενείς να υποβληθούν σε σκληροθεραπεία με αφρό;
Σχεδόν όλοι μπορούν να υποβληθούν σε σκληροθεραπεία με αφρό, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις. Αυτές είναι οι εξής: έγκυες γυναίκες και γυναίκες που θηλάζουν, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ασθενείς που παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα και άτομα με ιστορικό φλεβικού θρομβοεμβολισμού.

Χρειάζεται να κάνω κάποιες εξετάσεις πριν τη σκληροθεραπεία με αφρό ή να προσέξω κάτι;
Κατά την πρώτη επίσκεψή μας στον αγγειοχειρουργό μας, εκείνος θα αποφασίσει αν θα χρειαστεί να γίνει εξέταση με υπερηχογράφημα triplex φλεβών κάτω μελών, ώστε να καθορίσει το μέγεθος του προβλήματος των φλεβών. Πριν την σκληροθεραπεία με αφρό θα πρέπει να αποφεύγετε τις ασπιρίνες και άλλα μη στερινοειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Επίσης, ενυδατικές κρέμες, λοσιόν και λάδια στα πόδια θα πρέπει να αποφεύγονται ένα 24ωρο πριν τις ενέσεις.

Τι επιπλοκές μπορεί να δημιουργηθούν από τη σκληροθεραπεία με αφρό;
Οι επιπλοκές από τη σκληροθεραπεία με αφρό είναι σπάνιες. Η πιο συχνή επιπλοκή είναι η δυσχρωμία κατά μήκος της φλέβας χρώματος καφέ. Εξαφανίζεται μόνη της, αλλά κάποιες φορές μπορεί να καθυστερήσει. Μικρές φουσκάλες ή μικρή μελανιά μπορεί να εμφανιστεί στην περιοχή που έγινε η έκχυση του διαλύματος, αλλά και αυτά υποχωρούν σε λίγες ημέρες. Σπανιότερα μπορεί να δημιουργηθεί μικρή πληγή στο ίδιο σημείο που όταν επουλωθεί δεν θα είναι εύκολα ορατή. Άλλες σπάνιες παρενέργειες είναι αλλεργικές αντιδράσεις ( δύσπνοια, κνίδωση), η παροδική διαταραχή της όρασης, κεφαλαλγία και εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.

Αν αφαιρέσω αυτές τις προβληματικές φλέβες μπορεί να δημιουργηθεί ζημιά;
Όχι, η αφαίρεση των κιρσών και γενικότερα των προβληματικών φλεβών δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Αντιθέτως, από τη στιγμή που οι φλέβες αυτές έχουν πάψει να λειτουργούν με την αφαίρεσή τους βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος.

Ποια είναι η αίσθηση μετά τη σκληρθεραπεία με αφρό;
Μετά τη συνεδρία θα αισθάνεστε εντελώς φυσιολογικά. Θα χρειαστεί να φορέσετε ειδικούς ελαστικούς επιδέσμους ή ελαστικό καλσόν για 15 ημέρες περίπου. Αμέσως μετά τη θεραπεία μπορείτε να επιστρέψετε κανονικά στις δραστηριότητές σας. Καλό θα ήταν να αποφύγετε την έντονη άσκηση για 15 μέρες, την έκθεση στον ήλιο και τα πολύ ζεστά μπάνια. Επίσης, την αποτρίχωση με κερί για ενάμιση μήνα περίπου.

Με τη σκληροθεραπεία με αφρό αποκλείουμε την πιθανότητα εμφάνισης νέων κιρσών;
Η εμφάνιση κιρσών είναι μια γενετική προδιάθεση. Άρα το άτομο με κιρσούς μπορεί να εμφανίσει νέους, ασχέτως αν έχει προηγηθεί θεραπεία. Καλό θα ήταν η επανάληψη της σκληροθεραπείας κάθε 1-2 χρόνια σε νέες προβληματικές φλέβες που ίσως υπάρξουν.

Συνοψίζοντας:
Η σκληροθεραπεία με αφρό είναι μια θεραπεία αντιμετώπισης των κιρσών και ευρυαγγειών γρήγορη, ανώδυνη και εύκολη. Κάθε συνεδρία διαρκεί από λίγα λεπτά έως περίπου 1 ώρα και συνήθως απαιτούνται 2-6 συνεδρίες. Το ποσοστό βελτίωσης από τις πρώτες αυτές θεραπείες ανέρχονται στο 80%.  Καθότι μη χειρουργική μέθοδος η επιστροφή στο καθημερινό μας πρόγραμμα γίνεται άμεσα χωρίς πόνο και νοσηλεία. Το μόνο που χρειάζεστε μετά τη σκληροθεραπεία με αφρό είναι η χρήση ελαστικού καλσόν ή ελαστικών επιδέσμων ώστε να ασκείται η κατάλληλη πίεση στις φλέβες. Επιδιορθώνει και εξαφανίζει τις προβληματικές φλέβες, ανακουφίζει από τα συμπτώματα της φλεβικής ανεπάρκειας και τις επιπλοκές της και προσφέρει και το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου