Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Τι πρέπει να ξέρουμε σε περίπτωση που χρειαστούμε απολύμανση στον χώρο μας ή μυοκτονία ή απεντόμωση.

Ένα πρόβλημα με το οποίο είναι αντιμέτωποι κάθε χρόνο πολλοί συμπολίτες μας, ειδικά εκείνοι που ζουν σε περιοχές με μη συντονισμένο πρόγραμμα καταπολέμησης μικροβίων και μικροοργανισμών, είναι η εμφάνιση διαφόρων βαδιστικών και ιπταμένων εντόμων όπως κατσαρίδες, ψύλλοι, κοριοί, κουνούπια, μύγες και τσιμπούρια που προσβάλλουν εγκαταστάσεις όπως μονοκατοικίες, διαμερίσματα, πολυκατοικίες, γραφεία, σχολεία και νοσοκομεία.
Παράλληλα διάφοροι μικροοργανισμοί εμφανίζονται και προκαλούν εστίες μόλυνσης, ιδιαιτέρως επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία. Τέλος μη ξεχνάμε και την εμφάνιση ποντικιών με τις γνωστές σε όλους συνέπειες.
Τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης το πρόβλημα αυτό όλο και μεγαλώνει καθώς το κράτος δεν προβαίνει σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες για την καταπολέμηση των παραπάνω οργανισμών, με αποτέλεσμα όλα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν αυτούς τους απρόσκλητους επισκέπτες να τα αντιμετωπίζουν μόνοι τους.

Στα πλάισια αυτά η Ελληνική νομοθετική αρχή εξέδωσε οδηγία προκειμένου να προληφθούν συμπτώματα τοξικότητας και άλλες δυσμενείς επιπτώσεις από τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων για καταπολέμηση εντόμων και τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους.
Η ανακοίνωση αναφέρει πως η καταπολέμηση εντόμων και τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους πρέπει να γίνεται μόνο από πρόσωπα που έχουν ειδική άδεια για το σκοπό αυτό από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παράλληλα οι απολυμάνσεις, οι εντομοκτονίες και οι μυοκτονίες πρέπει να παρακολουθούνται από τον υπεύθυνο επιστήμονα σ’ όλα τα στάδια από την παρασκευή του υλικού επεμβάσεως, της χρήσης του και της εφαρμογής των περιορισμών που επιβάλλονται για να καταστεί κατάλληλος για επαναχρησιμοποίηση ο χώρος στον οποίο έγινε η καταπολέμηση.
Επίσης ο υπεύθυνος επιστήμονας πρέπει να χρησιμοποιεί εγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό προϊόν για την καταπολέμηση των συγκεκριμένων εντόμων ή τρωκτικών και να λαμβάνονται τα ιδιαίτερα μέτρα που έχουν καθοριστεί με την έγκριση κυκλοφορίας του.
Η παράβαση των ανωτέρω επισύρει τις κυρώσεις του άρθρου 49 του Νόμου 4036/2012.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κατεβάσετε το άρθρο ή να το διαβάσετε ολόκληρο στο παρακάτω πλαίσιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου